HTML

F1 retro

Kilencvenes évekbeli magyar F1-újságcikkek beszkennelve. Egy régi, gondosan vezetett gyűjtemény közkinccsé tétele.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

1987 (1) 1991 (1) 1992 (16) 1993 (19) 1994 (9) adelaide (1) adriane galisteu (4) aida (1) alboreto (9) alesi (21) alliot (4) amati (1) andretti (10) apicella (1) ausztrália (1) badoer (1) baleset (1) barbazza (2) barcelona (2) barrichello (10) baumgartner (1) belgium (2) belmondo (1) berger (35) bernard (1) bevezető (1) blundell (8) boutsen (3) bradley stone (1) brazília (2) brundle (26) capelli (6) cindy crawford (1) collins (1) comas (9) corinna (2) coulthard (3) csendes oceán (1) cserkúti józsef (1) dallas (1) decesaris (6) dél afrika (1) de angelis (1) de cesaris (1) donington (1) ecclestone (4) emerson fittipaldi (1) estoril (2) európa (1) f1retro (1) ferjáncz attila (1) ferrari (1) fittipaldi (8) forma 1 (1) franciaország (2) frentzen (2) gachot (2) gilles villeneuve (2) gounon (1) gyulay zsolt (1) häkkinen (15) héder barna (1) herbert (10) hill (25) hockenheim (2) hölgyek (1) hungaroring (9) hunt (1) ibusz (1) imola (6) interlagos (2) irvine (2) jackie stewart (1) japán (3) jones (1) jorginho (1) kanada (2) katajama (5) kyalami (1) lamy (3) lapajbácsi (7) lapaj bacsi (1) larini (3) lauda (4) lehto (7) l kelemen gábor (1) magny cours (2) magyarország (8) mansell (23) marcella praddo (1) maria teresa fiandri (1) martini (5) mclaren (1) mexikó (1) móczár péter (1) monaco (4) monte carlo (4) montreal (2) monza (2) morbidelli (3) mosley (4) nagy brittannia (2) nannini (1) naspetti (1) neményi béla (1) németország (2) nocomment (1) olaszország (2) paletti (1) palik (1) pártay lucia (1) patrese (30) patrick head (1) peugeot (1) piquet (3) portugália (2) prost (27) ratzenberger (5) reutemann (1) rodriguez (1) rókusfalvi pál (1) rondennis (1) ron dennis (1) rosanne (1) san marino (6) sauber (1) schumacher (39) senna (44) silverstone (2) spa (2) spanyolország (2) stern (1) suzuka (3) suzuki (2) szeles mónika (1) uborkaszezon (1) verstappen (2) von trips (1) warwick (9) wendlinger (12) williams (1) zámbó jimmy (1) zanardi (2) Címkefelhő

2009.07.29. 11:02 Szigi.

1992, Magyar Nagydíj, Hungaroring, első rész.

Címkék: magyarország 1992 schumacher hungaroring jones hill collins prost belmondo ecclestone berger senna mansell brundle patrese alboreto wendlinger boutsen reutemann baumgartner

Míg 1991-ben egy izgalmas év legunalmasabb versenye volt a Magyar Nagydíj, addig egy évvel pont az ellenkezőjére fordult a helyzet: egy igencsak unalmas év egyértelműen legizgalmasabb versenyére került sor a Hungaroringen - ráadásul Nigel Mansell itt szerezte élete egyetlen világbajnoki címét. Ezenkívül volt még rajtbaleset, feltartás miatti büntetés, elképesztő előzések, ijesztő Schumacher-baleset - a forró mogyoródi betongyűrűn sokáig emlékezetes versenyt futottak.

Ekkortájt az volt a szokás, hogy a Forma-1-ről általában szinte szót sem ejtő médiumok teljesen váratlanul még mai szemmel is jelentősnek mondható cikkáradattal jelentkeztek. A cikkek mennyisége miatt most csak a verseny felvezetése és az időmérőkről való beszámolók lesznek olvashatók, a versenyről készült cikkek a következő frissítésre maradtak. Ez amúgy a későbbiekben bevett gyakorlat lesz itt a honlapon, hiszen néhány versenyről (pl. 1994 Imola) igen jelentős cikkállomány van, amit egyszerre feldolgozni lehetetlenség.

Kezdjük tehát a cikkeket! Érkeznek a sztárok: a Népszava a reptéren készített velük interjút, amelyben Bernie Ecclestone "feltárta a sikerei titkát" :)



Az Esti Hírlap a Skorpió együttes legendás felütésével indít, majd a Lotus csapat sajtótájékoztatójáról beszél. Érdekes, hogy a csapat 1992-es szereplését "felemásnak" írja le, noha ez volt az istálló utolsó 5 évének legsikeresebb szezonja.



A Lotus-csapat sajtótájékoztatójáról beszél a Kurir is, ám már a jövő évi átigazolási pletykákat is megemlíti:



Az RTV újság profiljához képest egy igencsak színvonalas cikket hozott össze a vélt Williams-belviszályról, de vajon miért nevezi "Formula Uno"-nak a versenysorozatot?



A Hotel Kempinsky előtt tradicionálisan egy McLaren állt, amelyet meg lehetett tekinteni, sőt bele is lehetett ülni (ez talán még most is van). A Kurir beszámolója:



Ekkor adták át Budaörsön az új Baumgartner-szalont. Riccardo Patrese kezet ráz a csillogó szemű 11 éves Baumgartner Zsoltikával. Mai Nap beszámoló



Mansell jótékonykodik az Esti Hírlapban.



Mansell nyilatkozata a sajtótájékoztatón. A címre láthatóan ijedten reflektáltam, mint Mansell-rajongó :) Amúgy meg nem rossz a "Hokkenheim" sem... NS cikk.



Niki Lauda, a tippeldék örök lúzere nyilatkozott az 1992-es mezőnyből szerinte 10 kiemelkedő pilótáról. Niki kicsit hazabeszélt, hiszen a két osztrák, Berger és Wendlinger előkelő helyezése nem feltétlenül helytálló, bár az utolsó négy helyen szereplő négy olasz pilóta is érdekes. Érdekesség, hogy a verseny előtt (!) már behúzta a győzelmet Mansellnek. Ebben megint tévedett, hiszen Senna nyerte a versenyt.



A Mai Nap is megkezdte felkészülését a versenyre:



Hasonlóan a Mai Naphoz, a Népszava is számolni kezdett:



A Nemzeti Sportra is ráragadt az izgalom: teljesen váratlanul elkezdett kifejezetten érdekes és szakmai rövidhíreket közölni. Íme két érdekes hasáb:

A Nemzeti Sport érdekes beszámolója a "benzinbotrányról":



A Renault-szalon megnyitásáról és - mellékesen - az első időmérő edzésről a Kurir is beszámolt:



Még egy Esti Hírlap főcím a lovat adományozó Mansellről, mellette pedig az első időmérő edzés végereménye a Nemzeti Sportból:



Az első időmérő edzés alatt Prosttal is interjút készített a Mai Nap:



Az első időmérő edzésről egy igen szokatlan cikk a Népszavából, tulajdonképpen szárazabban nehezen lehetett volna írni.



A Nemzeti Sport beszámolója az edzésről:



Az időmérő utáni interjúk:



Régi ismerősünk, a Vasárnapi Hírek is beleerősít, többek között egy Schumacher interjúval (több ilyen gyűrött cikk nem lesz, ígérem).



A második időmérőről a Kurir beszámolóját olvashatjátok, a két cikkrészletet egymás alatt:





 

A Kurir egy rajtrácsot is betett. A hátsó régiókban voltak ám meglepetések: Damon Hill pl. kvalifikálni tudta magát a versenyre... de az sem mindennapi, hogy a March lesajnált Paul Belmondo-ja hat hellyel verje a csapattársát, az agyonsztárolt Karl Wendlingert...



A Nemzeti Sport a számokkal foglalkozik:



És végül még egy NS interjú:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1retro.blog.hu/api/trackback/id/tr131275246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása